joi, 4 martie 2010


Sfaturi pentru manageri


Acest articol a fost scris cu scopul de a te ghida prin interfața unui manager și de asemenea de a-ți oferi sfaturi esențiale în domeniul managementului. Înainte să te decizi să faci pasul cel mare și de a intra în lumea afacerilor trebuie să iei în considerare următoarele lucruri :

a ) Îți va trebui un plan de afaceri, trebuie să ai în vedere câți bani ai la dispoziție pentru investiții, țara în care îți vei desfășura activitatea și industria în care vei activa.

b ) Va trebui să aloci mai mult timp jocului. Un manager trebuie să își dedice mai mult timp pentru job, el trebuie constant să se ocupe de stocul de produse, stocul de materii prime, unde este cazul, și de angajații săi.

c ) Și nu în ultimul rând riscul. Dacă vrei să devi un manager trebuie să îți asumi riscul că afacerea pornită de tine sa nu meargă. Acest lucru se poate întâmpla datorită lipsei unui bun plan de acțiune și lipsa unei strategii de afaceri, nu ai calculat bine cât te vor costa salariile, materia primă și care vor fi veniturile tale. Aici pot intra și riscurile externe, unde tu ai făcut tot ce trebuia pentru o afacere de succes, dar datorita mediului politic intern și extern regiunea în care ți-ai deschis tu firma să fie anexată de o alta țară, modificând total variabilele cu care tu ți-ai făcut planul de afaceri.


Cum sa încep ?

1. Pentru început o să ai nevoie de un anumit nivel al personajului tău pentru a-ți începe cariera de manager, aici ai două posibilități :


2. Al doilea lucru pe care trebuie sa il ai in vedere este sa iti poti permite investitia, tu ai nevoie de o anumita suma de bani pentru a iti crea intreprinderea. Aici ai de ales intre a iti crea singur firma contravaloarea sumei de 20 Gold sau sa o cumperi de pe piata. Este recomandat sa verifici ofertele de pe piata, pentru a verifica daca un alt manager vinde la un pret mai redus in aceiasi zona si industrie conform planului tau de afaceri. De asemenea trebuie sa ai in vedere ca o sa ai nevoie de fonduri necesare in moneda de baza corespunzatoare zonei in care iti vei deschide tu firma, pentru plata salariilor si a materiilor prime, daca este cazul. Pentru siguranta ar trebui sa ai alocat fondului de salarii un minim de 10 Gold si inca un minim de 5 Gold pentru materie prima (firma pe manufacturing sau construction).

3. Ai de ales industria in care vei activa. Pentru acest lucru trebuie sa verifici preturile materiilor prime si valoarea salariilor, ambele calculate in Gold. Trebuie sa ai grija sa obtii un raport pozitiv intre veniturile tale si eventualele cheltuieli cu salariile si materiile prime.



Exista 5 ramuri ale industriei in eRepublik :

Industria alimentara : Firmele specializate in aceastra indrustie au de ales intre producerea PÂINE si GRÂU (materie prima pentru pâine). Calitatea produsului influenteaza productivitatea, si implicit pretul produsului finit.

Industria armelor: Industria armelor este una din cele mai importante industrii din eRepublik. Sta la baza fiecarei tari cu o putere militara ridicata. Ramulrile acesteia sunt ARME si FIER (materie prima).

Industria cadourilor: O alta industrie, nu la fel de populara ca cele anterioare dar destul de importanta o reprezinta industria cadourilor. Aici se disting ramurile CADOURI si DIAMANTE (materie prima). Cadourile ajuta la cresterea sănătății .

Industria imobiliara: Aceasta industrie ofera cetatenilor din joc posibilitatea cumpararii unei locuinte. Casa ajuta la cresterea wellnessului si este direct proportionala cu calitatea acesteia, casa NU inlocuieste PÂINEA, aceasta trebuind cumparată zilnic. CASE si LEMN sunt cele 2 subramuri ale acestei industrii. Muncitorii care produc case trebuie sa aiba skill in CONSTRUCȚII, nu manufactură.

Industria transporturilor: Cu ajutorul acestei industrii poti sa iti schimbi rezidenta, prin folosirea unui BILET DE AVION, pentru producerea caruia se consuma PETROL, industria complementara BILETELOR DE AVION. Trebuie avut in vedere ca se folosesc foarte multe BILETE DE AVION in preajma alegerilor lunare.

4. Acum ca te-ai decis in ce industrie vrei sa activezi trebuie sa prospectezi piata si sa verifici exact unde preturile bunurilor tale valoreaza cat mai mult in raport cu costurile salariale si de aprovizionare. Producatorii de produse finite trebuie sa aibe in vedere unde este nevoie cel mai mult de produsele lor, ca acestea sa valoreze cat mai mult pentru obtinerea unui randament financiar cat mai mare.

Ai de asemenea oportunitatea de a achizitiona licente (COST 20 Gold) catre alte state unde iti poti vinde marfa produsa. Trebuie sa ai grija ca statul in care vrei sa sa iti desfaci marfa sa nu aibe o taxa de import prea mare si sa fie indeajuns de rentabil pentru investitia pe care o vei face prin cumpararea unei licente de export.

5. PRIMUL ANGAJAT. Trebuie sa prospectezi piata muncii si sa verifici cu cat se platesc muncitorii pe partea de extractie/productie. De aceea vei avea nevoie sa compari valoarea salariilor in raport cu nivelul skillului si sa gasesti pe piata un raport cat mai rentabil pentru afacerea ta. De asemenea incearca sa iti motivezi angajatii sa lucreze cu SĂNĂTATE cat mai ridicat pentru o productivitate cat mai mare. SĂNĂTATEA influenteaza in mod direct productivitatea muncii. Pentru o productivitate maxima o sa ai nevoie de 10 angajati sau 20 in functie de ramura aleasa, orice alt numar de angajati nu aduce randament maximal, deci va trebui sa depui efort pentru a mentine constant un numar de 10/20 angajati la firma ta.

6. Vanzarea. Tot ceea ce produci trebuie vandut. Pentru a face acest lucru in prealabil se consulta MARKETPLACE ramura aferenta produselor tale. Trebuie avut in vedere in stabilirea pretului si TVA , taxa care se duce la stat. Pentru a avea succes pretul de vanzare TREBUIE sa acopere TOATE COSTURILE.

7. Calitatea companiei. (Numarul de stele al produsului) Aceasta influentea in mod direct pretul produsului finit. De stiu ca upgradarea la un nivel superior costa gold. Prin infiintare compania are un nivel minimal (1), pentru trecerea la nivelul 2 se plateste 20 gold, pentru nivelul 3 50gold, pentru 4 100 gold, respectiv 200gold pentru ultimul nivel. Downgrade-ul (scaderea nivelului) returneaza jumatate din suma investita pentru crestere.

8. Foarte important pentru companiile din LAND. Acestea trebuiesc plasate in zone cu resurse HIGH, in cel mai rau caz MEDIUM. NICIODATA sa nu creezi companie din domeniul land intr-o zona fara resurse a domeniului de activitate.

9. Companiile se impart in 3 mari categorii : Manufacturing (FOOD,GIFT,WEAPON si MOVING TICKETS), Land/raw materials (GRAIN,DIAMONDS,IRON, OIL si WOOD), Constructions (HOUSE,DEFENSE SYSTEM si HOSPITAL). Acestea reprezinta si skill-urile viitorilor angajati.

10. Daca regiunea in care ai compania e cucerita de o alta tara, licenta pentru tara respectiva (devenita posesoarea regiunii acum) costa doar 5 gold. Lucru avantajos in regiunile care-si schimba proprietarii des, deasemenea iti pastrezi angajatii si acestia vor lucra si vor fi platiti in moneda stabilita la angajare.

11. Fiti atenti la aliantele si situatia politica/economica a tarilor pentru care vreti sa cumparati licente. O tara nu are resurse, cucereste o regiune cu resurse si imediat va creste taxele de import. Trebuie asumate riscuri mari atunci cand luati licente.

12. Pe o piata de resurse matura pur si simplu nu se poate concura cu firmele de calitate mare. O firma de q1 e o investitie proasta, in orice ramura de raw. Piata matura – grau Romania. Piata imatura/nedezvoltata – iron Romania. Care poate deveni saturata daca, de exemplu, am recuceri Podolia.

13. Pentru o mai usoara administrare se pot folosi urmatoarele TOOLS-uri

http://www.egobba.de/company.htm

http://ereptools.pl/

http://erepublik.ws/

http://www.aviecreative.com/egovernment/